//

Zimovanje 2010 / 2011.

picture

Zlatibor

  Planina Zlatibor se prostire u centralnom delu Srbije na magistralnom putu Beograd - crnogorsko primorije. Od Beograda je udaljen 230 km, a od Užica 25 km. Prosečna nadmorska visina je 1000 m, a okružuju ga najviši vrh Tornik (1496m), skijalište udaljeno 8 km od centra i vrh Čigot (1422m). Susretanjem mediteranske i kontinentalne klime stvoreni su uslovi da se „ruža vetrova“ rascvetava nad Zlatiborom.
  Te struje omogućavaju uspešno lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti, a posebno bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti. Zlatibor je omiljena planina vrhunskh sportista i mesto za njihove najkvalitetnije pripreme. Pored prirodnih terena, u ovu namenu su izgrađeni najsavremeniji sportski objekti: velika sportska hala, fudbalski tereni, igrališta za tenis, zatvoren i otvoren bazen.
 Urbani centar Zlatibora predstavlja pravo mesto za uzbudljiv noćni život, a prijatne trenutke u toku dana možete provesti u nekoj od bašti mnogobrojnih kafea, restorana, poslastičarnica. Svi koji vole aktivan odmor uživaće u brojnim stazama za šetnju kroz zimzelene šume, a brojna izletišta: etno selo Sirogojno, Mokra gora, Stopića pećina, vodopad Gostilje, Ljubiš, upotpuniće vaš boravak.

picture

Tara

 “Ja ovako zamišljam raj" izjavio je dr Etkin Klark, direktor Evropske fondacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, prilikom obilaska nacionalnog parka "Tara" u avgustu 1996.god. Zahvaljujući specifičnostima geografskog položaja, geološkoj podlozi, klimi i nadmorskoj visini, bogatstvo flore Tare predstavlja gotovo trećinu flore Srbije.
  Identifikovano je preko 1.00 biljnih vrsta među kojima počasno mesto zauzima – Pančićeva omorika. Tara predstavlja utočište za preko 130 vrsta ptica, dok u vodama Nacionalnog parka živi 37. vrsta riba.
Lepota Tare očaraće vas i poželećete da se vratite u ovaj rajski predeo…

picture

Kopaonik

 Kopaonik je veličanstvena planina, po prostranstvu masiva najveća u Srbiji, bogata vodama, livadama i šumama, sa veoma povoljnim klimatskim osobinama, u čijoj se okolini nalaze brojni i vredni kulturno-istorijski spomenici. Najlepši deo Kopaonika (12.000 hektara) koji se odlikuje izuzetnim prirodnim vrednostima, proglašen je 1981. godine nacionalnim parkom.   Zahvaljujući izvanrednim skijaškim terenima, izgrađenoj infrastrukturi, komfornim smeštajnim kapacitetima i brojnim takmičenjima kojima je bio domaćin, Kopaonik je stekao status međunarodnog skijaškog centra.

picture

Terme Snovik

  Samo 30 km udaljenosti od Ljubljane i 9 km od Kamnika u Tuhinjskoj dolini smeštene su Terme Snovik. Pod okriljem Kamnisko-savinjskih Alpa, usred netaknute prirode i svežeg zraka ove »JEDINE PLANINSKE TERME« pravi su balzam za aktivni i takode opušteni predah.
  Daleko od svakodnevnih briga i obaveza očistićete dušu i telo, nadisatićete se svežeg vazduha te napuniti se energijom i optimizmom. Primamljive su šetnje ili vožnja biciklom po mirišljavim travnjacima, pokraj polja i voćnjaka, kroz šume i po okolisnim planinama i vrhovima Velike planine, Menine planine…
  Premda je lekovita voda u blizini idiličnog seoceta Snovik vec vekovima unatrag uzbuđivala okolišne stanovnike, Terme Snovik istovremeno su i najmlađe slovenske terme. Lekovitom vodom ublažavali su i lečili mnogobrojne zdravstvene probleme. Istragama, koje su napravljene kasnije, samo su potvrdili iskustva stanovnika. Pokazalo se tačnim da ima voda u Snoviku vrstu lekovitih učinaka i da je čista, bez primesa, visoko kvalitetna, bogata kalcijumom i magnezijumom. Pogodna je za kupanje, masaže, za piće i terapiju. Termalni kompleks s bazenima i ostalom ponudom počeo se razvijati tek 2001. godine.

picture

Terme Ptuj

 Ptuj, najstariji slovenački grad, muzej je u malom. Većina središnjeg dela grada je pod spomeničkom zaštitom i kada šetate njegovim ulicama, lako ćete razumeti zašto Ptuj nazivaju i hiljadugodišnjom riznicom. Tu je svoje strele brusila rimska legija, a slovenske duše su na tom mestu našle nov dom. U srednjem veku Ptuj je bio važan trgovački grad, a za vreme Habsburgovaca grad lagodnog života. Danas za vreme boravka u Termama Ptuj, sebi možete priuštiti odmor u stilu starih Rimljana, spuštanje niz najveći tobogan u Sloveniji, igranje golfa u predivnoj prirodi, posetu najstarijem vinskom podrumu, istraživanje najstarijeg slovenačkog grada, kao i ples s kurentima (Prerušeni u ovčije kože, sa velikim zvonima na sebi, velikom bukom žele da odagnaju zimu i zlo).

Vremenska prognoza

Kursna lista Banke Intesa

banca

   1€ = 105,3287 din.